top of page

Kuru İncir Fiyatları, Kuru İncir Sınıflandırması, En İyi Kuru İncir Hangi Bölgede Yetişir?

İncirde diğer tüm şartların onaylandığı durumlarda, yani incirin rengi, kokusu, yumuşaklığı ve aroması tatmin edici ise, geriye kaliteyi belirleyici tek etmen kalıyor o da dolgunluk ve irilik hali. Bir incir ne kadar iri ise o kadar makbuldür. Fiyatla direkt ilişkilidir. İncirin iriliği artarken fiyatı artar tersi durumda ise fiyatı düşer. Kısacası 1 kg' daki incir sayısı aslında kalite ve fiyat açısından referans olur.

Hemen her şeyde olduğu gibi kuru incirler için de bir standart vardır. Türk Standartlar Enstitüsü TS- 541' de kuru incir için standartların ne olması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Merak edenler için (TS- 541 ICS 67.080.10). Tip, grup, sınıf ve boylar hakkında detaylı bilgiler paylaşılmıştır.

Grup:

  1. Naturel (işlenmemiş doğal),

  2. İşlenmiş (doğal görünümü değiştirilmiş, müdahale görmüş)

  3. Endüstriyel (Hurda)

  4. Ticari Tip

Tipler:

  1. Çukulat

  2. Lokum

  3. Layer

  4. Pulled

  5. Proteben

  6. Lerida

  7. Makaroni

  8. Bağlama

  9. Garland

Sınıflar:

  1. Ekstra

  2. Sınıf 1

  3. Sınıf 2

  4. Endüstriyel

Boylar:

Boy numarası 

1 kg'daki meyve sayısı

1             

40'a kadar

2             

41 - 45

3             

46 - 50

4             

51 - 55

5             

56 - 60

6             

61 - 65

7             

66 - 70

8             

71 - 80

9             

81 - 100

10      

101 - 120

11

121 ve üzeri


Aydın' ın tüm bölgelerinde yetişen incirler çok kıymetlidir. Her ne kadar Nazilli inciri isim olarak öne çıksa ve insanların kulakları bu isme daha aşina olsa da, Bozdoğan inciri aroması ve lezzetiyle diğerlerinden ayrışır. İklimlerin değişmesiyle birlikte ova bölgelerindeki incirlerin kalitesi maalesef düşmektedir. Başka bir yazımızda ele aldığımız Jeotermal tesislerin çevreye verdiği zararlar ve incir ağaçlarına olan etkilerini incelemiştik. Hem iklim değişikliği hem de endüstriyel tesislerin sayılarının artması incir üreticilerini zora sokmaktadır. Bozdoğan bölgesinin en büyük avantajı ise endüstriyel tesislerin henüz buralara gelmemiş olmasıdır. 2025 yılında faaliyete geçmesi beklenen yeni Aydın - Denizli çevreyolu ise ovaya vurulan bir hançerdir. Bunu daha sonra ayrıntılı olarak ele alacağız.

İncir konusuna dönecek olursak; Bozdoğanın bazı köylerinden elde edilen incirler (kuru incir) Türkiye' de ilk hasat olarak tabir edilen turfanda sınıfına girer. Bu incirler çok kıymetlidir. Özellikle Seki, Kızılcaköy, Biresse (Olukbaşı), Dutağaç, Koyuncular gibi köyler (artık mahalle) incir üretimi açısından çok önemlidir. Az yağış alır, nem yoktur ve tam incirin olgunlaşma dönemde havalar çok ısınır. Bu incirin olgunlaşması için en sevdiği ortamdır. Tüm bunlar bu bölgede yetişen incirleri biraz daha değerli kılar.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page